• 1768
  • 0

Spansk brandy är inte fransk konjak

söndag 31 oktober 2010 El Puerto de Santa María, Spanien

Mycket av den spanska brandyn görs i sherry-distriktet (Gonzales-Byass, Terry, Domecq, Osborne) och en del i Katalonien (Torres). De lagras här på gamla sherryfat i solera-systemet och får därför den brända smaken av sherry. Alkoholstyrkan är lägre än i Frankrike, c,a 36% (40% på de dyraste). Därför blir de ganska milda, trots kortare lagringstid. De mest balanserade har bara lagrats c,a 5 år på fat, de som lagras längre blir väldigt milda och feminina. Så ska man dricka något som liknar konjak, så drick inte de dyrare. Sedan är det förstås festligt att få en kupa med Carlos I som värmts upp med kokhett vatten och fått en servett med ett tefat över, för att bevara aromen. För att inte tala om Cardenal Mendoza från bodega Romate.

Gonzales-Byass
3-årig typ Soberano
5-årig typ Insuperable
10-årig typ Lepanto

Terry
3-årig typ Centenario
5-årig typ 1900
10-årig typ Primero

Domecq
3-årig typ Fundador
5-årig typ GoldReserva
10-årig typ Imperial
Lyx-typ Exclusivo

Osborne
3-årig typ 103, Veterano
5-årig typ Carlos III, Magno
10-årig typ Independencia
Lyx-typ Carlos I, CondeOsborne


Torres
3-årig typ -
5-årig typ 5 años
10-årig typ 10 años
Lyx-typ 20 años, Fontenac, Jaime I, Honorable

Svapr

Svapr Svapr
Loggade in onsdag 9 juli 2014
från: Örebro, Sverige

Man, 67 år
Hemort: Örebro, Sverige

  • 10 resor
  • 45 länder
  • 25 inlägg
  • 266 bilder
  • 152 besökta platser

Svapr

Loggade in onsdag 9 juli 2014
från Örebro, Sverige

Uppdaterad söndag 31 oktober 2010

Skriv en kommentar

Vill du slippa fylla i namn och e-postadress när du skriver en kommentar? Klicka här för att bli medlem!




Dagboksinlägg

Få uppdateringar via e-post

Fyll i ditt namn och e-postadress, så får du ett mejl varje gång någon av följande medlemmar uppdaterar sin resa.