Tillbaka till medeltiden
tisdag 24 juni 2008
Braşov, Rumänien
Nattåg till Rumänien visar sig vara på det stora hela trevligt. Vi får en egen kupé eftersom det är så få personer på tåget. Vi väcks några gånger av poiser som vill se passet när vi åker över gränsen, men kommer fram i stort sett utvilade. Vi inser på morgonen att vi måste ställa fram klockan en timme och får plötsligt bråttom. Vi är framme! Från stationen frågar vi oss fram och får hjälp av en jättesnäll kille som går med oss en lång väg för att visa. Vi tar ut pengar, de vackraste pengar jag sett, och letar upp vårt hostel. Det ligger mitt i citadellen, den gamla staden områngad av en förvarsmur. Hur fint som helst, med medeltida hus och torn. Dagen spenderas med museum och promenader i den vackra omgivningen. Vi går upp i klocktornet för att titta på utsikten. Jag köper ett häfte om staden, det här var fantastiskt! Sandra köper ett häfte om Vlad Dracul, som ska vara född här. Vi är mycket nöjda med att slippa storstan och funderar på att köpa ett hus här.
Nästa dag vaknar vi tidigt, äter frukost och går på tortyrmuseet innan vi åker vidare. Vi tar tåget till Brasov som är ca 1 h försenat. Mycket väntan i hettan. På tåget får vi diekt sällskap av en pratglad man som gärna vill öva sin engelska. han är hur trevlig som helst, hjälper oss att prata med konduktören och ger oss tips på olika ställen i Rumänien. De andra i vagnen fyller i och alla är snälla och hjälpsamma. Jag hamnar bredvid en kille som kan prata spanska , så jag får tala på tre språk samtidigt. Fascinerande. Rumänska är ju ett latinskt språk som spanska så jag förstår lite grann av skyltar och så. et är ett väldigt vackert språk och jag blir sugen på att lära mig. Till slut är vi i Brasov där vi hoppar av tåget och tar en buss till Bran. Alla vill hjälpa oss tillrätta. Väl framme i Bran hmnar vi på "Vampire Camping" där en trevlig holländare jobbar. Karpaternas berg omringar platsen vi är på, fålarna sjunger och gammeldags hässjor med hö står uppställda lite överallt. Då och då åker en höskrinda förbi dragen av hästar. Häst och vagn är nästan lika vanligt som bil här.
Vi träffar två trevliga amerikaner som vi spenderar kvällen med. Öl och allmänt fotbollstittande för de andra, vin och politiksnack för oss och amerikanerna. Jag och Sandra får låna en camping-gasspis av holländaren för att laga våra nudlar och vi får många att skratta. Vi lyckas snacka oss till ett aldeles för billigt pris och får flytta in ensamma i ett sexmannatält som holländaren just satt upp. Riktigt bra.
Uppdaterad måndag 4 augusti 2008