Resdagboken

Dag 3 - Hong Kong

tisdag 20 november 2018 Hongkong, Hongkong
  • 225 Visningar
  • 2 Kommentarer
Rapportera


Håhå vad tiden går... var tillbaka på rummet redan 21.15 o tänkte då bara dumpa lite grejer o så gå ut igen m fastnade, först på en dålig internetlina i telefon m mannen i mitt liv o sen kom jag på att jag nog måste boka hotell i Australien o sånt tar ju en sån evig tid... isynnerhet som jag inte ens öppnat Australienboken än o därför inte har en aning om var jag vill bo... o nu vips har 2 h gått o inte mkt har jag åstadkommit så lika bra att dokumentera dagens händelser o sen sova så jag kommer upp imorgon för idag var det extremt segt att komma upp ur sängen efter en natt med sömn lite från o till, det hör väl till efter att man rest över en halv kontinent. Men nu har jag inhandlat melatonin o räknar med en god natts sömn.
Eftersom jag kravlade mig lite sent ur min håla så blev det ingen frukost, nåja, jag måste erkänna att jag kompenserade den med en gammal Japp o några karameller som jag hittade på botten av väskan. Gick ner t hamnen o köpte en 2-dagarsbiljett på Big Bus, det är det bästa jag kan göra m så kort tid här... o så hade jag ju en rabattkupong på det också... vem kunde ana det?
Eftersom jag bor på Kowloon-sidan blev det Star-Ferry över sundet till Hong Kong. Staden består av en himla massa öar, drygt 200 om jag hörde rätt i lurarna... Båten påminner om en Djurgårdsfärja som går i skytteltrafik över sundet, tar ca 15 min, roligare än att åka Metro under sundet... även om Metron är superren o fin.. än en gång noterar jag hur rent det är överallt o bristen på tiggare o drägg. Kan det bero på att de behöver tillstånd f att tigga? Eller har de alla åkt t Sverige?
Sen åkte jag gröna linjen av Big Bus som åkte ut mot ställen som Repulse bay, Stanley beach som är lite tjusigare områden m härlig utsikt o strand. Här låg också Jaguar-affären lämpligt nog. När bussen kom fram t Aberdeen klev jag av och tog en 25 tur på en ”sampa”; en dieselstinkande puttrande båt under tak som åkte runt bland alla fiskarbåtar, två enorma flytande restauranger som såg ut som Las Vegas o bland husbåtar. Fiskarna m familjer bor ombord. Rätt trevlig del av staden alla dessa områden. Fick vänta i evigheters evighet på nästa buss o snackade under tiden m ett par f Bristol som rest runt i Kina. Kul att höra om det. Sen var det en dryg resa tillbaka t ruta 1 för att byta t röda linjen o så åka delar av vägen tillbaka, här hade jag kunnat göra en insats som ruttplanerare, den som gjort planeringen har haft otur med tänkandet..
Hoppade av bussen i Wan Chai där det förutom shopping (det finns massor eller mer överallt, bara i olika prisklass o status) många små o kul restauranger o hål i väggen. Har noterat att t en del ställen är det långa köer ut på gatan, konstigt m så mkt att välja på, har svårt att tänka att nåt inte skulle vara gott.. så här intog jag min sena frukosr/lunch bestående av nudlar m frikadeller o någon slags köttslamsor i buljong. Gott!!
Sen bestämde jag mig för att åka dubbeldäckad spåra (spårvagn f den som inte förstår finlandssvenska). Det var kiva! Klev av nära Tram station där en bergsbana går upp på Victoriaberget med en gudomlig utsikt över stan. Mindre gudomligt var kön som ringlade sig runt kvarteret. Trots att jag slapp köa f biljett var väntetiden 1 h för att ta sig upp. The peak 428 vid bergbanans topp var en lustigt formad byggnad i hur många våningar som helst o med kraftigt underdimensionerad kapacitet på damtoan, den kön tog 30 min, galet! Tur det inte var kris... Förutom den grymma utsikten var detta ett förfärligt turistjippo o sen köade jag i 45 min igen för att komma ner.. jag o 1 miljon kineser... o det blåste iskallt hela tiden så jag var helt genomfrusen när jag kom ner. Jo-o, jag lovar!
Jaha, all denna väntan gjorde att jag missade kvällens enda nattbuss som jag tänkt ta o istället fortsatte jag en vända mot Centrum med röda linjen. Åkte förbi ytterligare lyxiga affärer, blinkande skyskrapor o neon innan jag beundrade utsikten vid kajen. Läckert m ljusen på båda sidor även om jag tycker det gått för långt med en hel juldekorerad skyskrapa. Väl över på andra sidan hamnade jag på värsta lyxgatan o hade jag köpt alla Rolexklockor som Indierna i varje gathörn försökte få mig att intressera mig för så hade jag säkert kommit hem med 20st, förstår inte hur de tänker... jag ser knappast ut som den optimala Rolexkunden...
Bestämde mig för en rostad gås till middag o trycktes ned m en yngling som inte lyfte blicken från sin mobil under hela middagen, de är ta mej fan 7 resor värre här än hemma... folk går in i en hela tiden för att de inte tittar upp... o inte har de lärt sig någon engelsk hövlighet heller under tiden de tillhörde England, nej här slängs dörrar i ansiktet o man knuffas o trängs, o ändå finns en utpräglad kökultur. Dubbelt! 
Gick o shoppade en tröja(!) o en tunn morgonrock o försökte hitta en  undervattenskamera m gick bet. O nu är klockan ännu mer så jag sätter punkt för idag. Tjingeling!

Tine Asplund
Senast aktiv - från Wanaka, Otago, Nya Zeeland
Kommentarer
Postat av Agneta Thuresson

Vad häftiga bilder. Tog du ingen bild på ditt rum och hus?

Postat av Agneta

Jodå i inlägg 2

subscribe

Få uppdateringar via e-post

Ange ditt namn och e-postadress för att få ett mail när medlemmarna du följer uppdaterar sin resa.

Close

Logga in med Facebook

Glömt ditt lösenord? Bli medlem
Close

Bli medlem