Resdagboken

Spansk brandy är inte fransk konjak

söndag 31 oktober 2010 Calle de la Alondra, 3, El Puerto de Santa María, Andalusien, Spanien
  • 4019 Visningar
  • 0 Kommentarer

Mycket av den spanska brandyn görs i sherry-distriktet (Gonzales-Byass, Terry, Domecq, Osborne) och en del i Katalonien (Torres). De lagras här på gamla sherryfat i solera-systemet och får därför den brända smaken av sherry. Alkoholstyrkan är lägre än i Frankrike, c,a 36% (40% på de dyraste). Därför blir de ganska milda, trots kortare lagringstid. De mest balanserade har bara lagrats c,a 5 år på fat, de som lagras längre blir väldigt milda och feminina. Så ska man dricka något som liknar konjak, så drick inte de dyrare. Sedan är det förstås festligt att få en kupa med Carlos I som värmts upp med kokhett vatten och fått en servett med ett tefat över, för att bevara aromen. För att inte tala om Cardenal Mendoza från bodega Romate.

Gonzales-Byass
3-årig typ Soberano
5-årig typ Insuperable
10-årig typ Lepanto

Terry
3-årig typ Centenario
5-årig typ 1900
10-årig typ Primero

Domecq
3-årig typ Fundador
5-årig typ GoldReserva
10-årig typ Imperial
Lyx-typ Exclusivo

Osborne
3-årig typ 103, Veterano
5-årig typ Carlos III, Magno
10-årig typ Independencia
Lyx-typ Carlos I, CondeOsborne


Torres
3-årig typ -
5-årig typ 5 años
10-årig typ 10 años
Lyx-typ 20 años, Fontenac, Jaime I, Honorable

Svante Prag
Senast aktiv - från Örebro, Örebro län, Sverige
subscribe

Få uppdateringar via e-post

Ange ditt namn och e-postadress för att få ett mail när medlemmarna du följer uppdaterar sin resa.

Close

Logga in med Facebook

Glömt ditt lösenord? Bli medlem
Close

Bli medlem