Resdagboken

Appelsborsch

fredag 21 januari 2011 Durban, KwaZulu-Natal, Sydafrika
  • 611 Visningar
  • 0 Kommentarer
Rapportera

Appelsborsch har en mycket intressant historia för en svensk. Den första pioneer var en svensk man, Jonas F Ljungqvist, missionär från Sverige och svenska kyrkan. Han kom till denna plats 19 april 1886, satte upp sitt tält, böjde sina knän och bad för området. Han pratade med Gud och la fram sina önskningar inför honom. Han gav stället namnet Appelsborsch, appel på svenska betyder själ och borsch menas buch. Han välkomnades till platsen av Mr Mona Mdlalose som också blev den första som kom till tro. Han skulle också bli en av dem viktig personerna runt hans arbete. Det enda hus som fanns på den tiden, var ett gammalt fårhus. Han byggde ett hus som användes till skola och kyrka under 10år.
Zulu minister Rev. Josef Zulu1892 kom en svensk missionär, lärarinnan Beda Wwewnwerqvist (låter inte som de stavat rätt) överlog skolan som nu var bygg på det stället jag befinner mig i. Ett sjukhus byggdes nära skolan. Från 1889 -1913 var det mellan 50-70 troende på denna plats.
1914- 1935 hade landet problem och skolan var stängd.
1935 startade en ny fas av skolarbetet, då man hade ca 15 medarbetare. Här startades då en lärarutbildning och till året 1956 hade 21 ny lärare utexaminerats. Mr AB Zulu antog principen att det endast var en skola för kvinnor. Den första Vice rektor för skolan var en kvinna Miss EJ Magwaza, som senare blev Mrs Vilakazi. Rev. JE Hallendorff och Mr OE Emmanuelsson gav en generös gåva så att kyrkan kunde byggas och senare också bygga ut skolan oh internat 1969. Skolan blev så fin och köket (Storkök)antogs vara den mest moderna i hela provinsen om inte i hela landet.
1974 byggdes tolv nya klassrum och några specialrum och ett bibliotek byggdes här.. Dessa år var en blomstrande tid, då fler och fler elever rymdes på skolan, eftersom skolan byggdes ut. 1982 blev skolan uppgraderat till ”collage of ecucation”. Efter åren 1986 kom det att bli problem och många rektorer kom och gick. 1988 gjordes återigen en stor utbyggnadsprojekt som kostade ca 13miljoner kronor (12 milj. RAND). Den första delen var klar 1991 och de sista byggnaderna, akademin och administration byggdes klar 1994 och kom att bli den stora och fina campus som det är idag. Här hade man bibelstudier, språkundervisning, social, kulturell, historia och biologiundervisning. Här fanns också mattekurser, religionkunskap. Här fanns också mer inriktsde workshops som, handstils undervisning, sport, etik och moral, lärarpraktik, sckool management. Här har fanns också datautbildningar, senare internet distansutbildningar och lärarutbildning var fortfarande kvar . Den sista rektorn för skolan var Mr J Khoza som var där från 1990-1996, han fick e stroke och kunde inte fortsätta.1996 hade skolan 804 elever, vilket dem tyckte då enl. ett protokoll var för mycket, så de skulle inte ta emot mer än 600 elever på internatet.
Ett stort intresse för sport fanns här och en fin sporthall finns och fotbollsplan, där man övande och tränade. Här övades fotboll, vollyboll, bordtennis, tennis, badminton, basket och flera sporter tränade för internationella tävlingar.
(Översatt, ej ordagrant, ifrån informationsblad utgivet av Appelsborsch collage 1996)
1997 skulle bli det sista året för Appelsborsch school of ecucation. Jag har frågat runt lite varför det blev så men många pratar om att det är av politiska skäl. Denna fina internatskolan och collage har alltså stått tom i 14 år!
Sjukhuset är dessbättre igång fortfarande och det sägs vara ett mycket bra sjukhus. Kyrkan finns kvar och där har de gudstjänst varje söndag, med stark katolsk inriktning. Kyrkans byggnad ser ut som en svensk kyrka med ett torn.
Mercyships har hyrt hela campus sedan augusti 2010 – januari 2011. Alla har älskat stället, eftersom här är svalt på kvällarna och stora områden att vara på. Området är uppe på 1000 m över havet och har en otroligt fin vy runt omkring dalgången.
Tyvärr är fotbollsplanen igenväxt, men gympasalen använd flitigt idag till div. aktiviteter som sport, internetcafe och här finns studsmattor, platser att sitta och fika mm, så det är ett rymligt ställe för oss. Matsalen är stor och kökspersonalen älskar storköket. Dessa ytor finns inte på skeppet.
Denna campus har alltså stått tom i 14 år. Jag ska ta resa på mer vad som hände och varför det inte är en aktiv skola idag.

Anneli Persson
Senast aktiv - från Conakry, Conakry, Guinea
subscribe

Få uppdateringar via e-post

Ange ditt namn och e-postadress för att få ett mail när medlemmarna du följer uppdaterar sin resa.

Close

Logga in med Facebook

Glömt ditt lösenord? Bli medlem
Close

Bli medlem