Resdagboken

Det rena Afrika

tisdag 14 januari 2014 Ruhengeri, Northern Province, Rwanda
  • 679 Visningar
  • 0 Kommentarer
Rapportera

Då var vi framme i värmen. Och vi har redan acklimatiserat oss rätt bra. Kanske för att det inte är olidligt varmt, bara en riktigt, riktigt, bra svensk sommar.

Flygningen gick smärtfritt, om än rätt sömnlöst. I lördags vid lunch var vi framme i Kigali, Rwanda, och bussarna stod fint utanför flygplatsen och plockade upp oss. Vi hoppade glatt in i Trisse och åkte till campingen. Första dagen hände inte så mycket mer än ompackning, nån öl för att svalka sig lite med och senare på kvällen välkomstmiddag. Det blev en kort och lugnt kväll. Nattsuddarna, som jag inte tillhörde, lade sig strax efter nio. Själv knoppade jag vid halv nio. På taket såklart.

Vi är 42 glada pinkare i varierande åldrar som delar på två bussar, Trisse och Bill. Några kommer åka hela vägen till Zanzibar men vi är ett gäng som lämnar redan Uganda. Men allt som allt känns det som ett bra gäng. Och det är bara några personer jag inte kan namnet på nu.

I söndags tog vi bussarna och åkte till minnescentret för folkmordet 1994. Det går inte att förstå vad som hände här då, men det har varit nyttigt att få ta del av det. Vi fortsatte till belgarnas monument. Tio belgiska FN-soldater var bland de första att dödas och det ledde till att Belgien drog hem sina trupper och Hutuerna kunde härja fritt. Rwanda har sparat mycket som det var, kulhål i husen och liknande, för att man inte ska glömma det som hände. Det gör det ännu verkligare och närmare.

De har även gjort en rejäl upphämtning på de här 20 åren. Jag har nog aldrig sett ett renare och finare afrikanskt land. Sista lördagen varje månad är det till exempel lag på att alla måste städa. Vad man än gör så släpper man det och plockar skräp eller renoverar skolor. Har man ett jobb som kräver att man arbetar ansöker man om dispens för att slippa.

Dagen efter begav vi oss till en kyrka i Ntarama, där 5000 människor dödades efter att ha sökt skydd mot slakten. Att ens förstå hur 5000 personer kunde få plats i den lilla kyrkan var svårt, att försöka förstå vad som hände i kyrkan är omöjligt.

Nu har vi kommit fram till Ruhengeri. Det är härifrån vandringarna till gorillorna sker. Igårkväll fick vi info och det börjar bli verklighet. Snacks är inhandlat och förväntningarna är höga. Uppgång klockan fem imorrnbitti.

Caroline Hammarström
Senast aktiv - från Stockholm, Stockholms län, Sverige
subscribe

Få uppdateringar via e-post

Ange ditt namn och e-postadress för att få ett mail när medlemmarna du följer uppdaterar sin resa.

Close

Logga in med Facebook

Glömt ditt lösenord? Bli medlem
Close

Bli medlem