Resdagboken

Färöarna

onsdag 5 juli 2017 Torshamn, Streymoy, Färöarna
  • 864 Visningar
  • 0 Kommentarer
Rapportera

För några år sen utsågs Färöarna av National Geografic till världens mest fängslande resmål. De vann mycket beroende på att öarna har kvar sin genuina prägel och på hur man lyckats förena turism och vardagsliv på ett miljövänligt sätt. Riktigt coolt!
Vår Pink Caravan startade i självaste huvudstaden och själv hoppade jag på i Jönköping, de sista i sällskapet anslöt vid färjeterminalen i Göteborg. Vi blev totalt 28 pers som glatt spatserade på färjan mot Fredrikshamn medans den rosa skönheten Måns blev körd ombord av vår chaffis Bosse. Väl i Danmark blev det en övernattning och det allmänna kaoset då 28 stycken samtidigt ska hitta sina grejer i mörkret är ju en fantastisk upplevelse i sig;) Gick dock galet bra för vilka härliga medresenärer jag fick, ett himla härligt gäng redan från start! 
Efter en välsmakande bussfrukost blev det tid att strosa runt i lilla Hirtshals innan avgång. Strålande väder vilket alla förmodligen plockade med sig lite av till vår nästa destination med tanke på att vädret där verkar va ett lotteri! Det blev en svajig båtfärd på sisådär 30 timmar innan vi slutligen anlände till Färöarna. Tre dagar till förfogande och i ärlighetens namn tyckte jag innan att det lät lite knapert med tid, i efterhand dock helt perfekt för jimene så mycket vi hann me helt utan stress! 
Vi började i lilla huvudstaden Tórshavn som ligger på ön Streymoy vilken är den största av de 18 öarna. Här bor endast 18000 invånare och staden grundades i gamla tingområdet Tinganes redan år 825 av de första norska kolonisterna. Småmysigt att strosa runt där och runtom i den lilla stan, gick dock ganska snabbt att checka av! Onödig info är att hela Färöarna endast har ett Systembolag och det ligger just här!
Denna lilla ögrupp är en del av kungariket Danmark men har eget självstyre och parlament. Egen valuta, flagga och språk. Färöiskan liknar isländskan men de pratar även lite danska, hur lätt nu det kan va att haja! Här bor förutom drygt 48000 färöingar, 80000 får och 3,5 miljoner fåglar, alla med närhet till havet. Landskapet är vindpinade kargt och präglas av branta lodräta berg och klippor, vattenfall och typ 1000 nyanser av grönska. Inga buskar och träd förutom de planterade. Naturlig skönhet och bara såå jäkla vackert! 
På små ljuvliga vägar togs vi runt och bjöds på enastående vyer, den ena efter den andra... Vi besökte Kirkjuböur som bara va så himla mysigt nere vid vattnet, här finns ruinerna av Färöarnas äldsta kyrka och även en världsberömd restaurang. Vi fortsatte vidare till byar som Gjógv, Eidi, Elduvik och många fler. Ja det var så vackert att intresset för bynamn och orientering försvann och jag ägnade mig istället åt stundens njutning av dessa små pittoreska pärlor vid havet! Att lugnt kunna luta sig tillbaks i sätet och blicka ut kändes som en fröjd för hela sinnet!
Färöarna har som sagt ett imponerande fågelliv. Själv var jag på jakt efter att se de coola Lunnefåglarna som ibland även kallas för sjöpapegojor. Och visst fick jag se dessa snabba fåglar då de retsamt flög förbi min kamera. Tyvärr visade det sig att de var lika svåra att få med på foto som kolibrin i Peru. Omöjligt, thats it! Vi såg massor av dom då vi tog båten till Vestmanna fågelklippor, typ sjöfåglarnas rike med uppemot 250 fågelsorter berättades det. Med min kunskap på området såg jag vare sig domherre eller talgoxe vilket är ungefär så många jag känner igen, och lunnefågel nu då! Sillgrisslor lärde jag mig visst me, men det är nog en högst temporär kunskap! Lite häftigt var också då vi sakta tuffade längs den otroligt vackra kustlinjen med de branta lodräta klipporna ibland åkte in med båten i små kringelkrokar och havsgrottor i berget. Intressant var också att just här fick vi känna på den enda regnskuren under vår tid här. För hujedamig som jag klurat på vädret innan resan hit och ganska ofta har jag under dessa dagar blivit citerad 'Men ååå vilket fantastiskt väder, de ä ju helt otroligt!' Trodde i min vildaste fantasi aldrig att så många av mina foton skulle bli så soliga och klara, säger bara Tack! Detta är verkligen The land of Maybe, här ÄR det vädret som styr. På riktigt! Tidtabeller, so what? Här är vindarna ibland så starka att de små fåren flyger rätt ut i havet! Med detta i bakhuvudet är jag oändligt tacksam över mixen av sol och moln vädergudarna välsignade oss med. Nån enstaka liten skur medan vi förflyttat oss eller krupit upp på taket för natten, men då är det ju ljuvligt att somna till smattret på presenningen!
Några av oss traskar även upp till Färöarnas högsta topp Slättaratindur på 882 möh, jag var en av dom. Tog mig 50 minuter upp och väl där belönades jag av en hänförande utsikt! Vid helt klart väder ska man kunna se Färöarnas alla öar, det gjorde inte vi för de lätta molnen kom och gick. Ena stunden såg man inget och i nästa massor, såå galet vackert och lätt värt vandringen upp dit! Extra krydda just den kvällen blev ett hett härligt bad i den vedeldade tunnan, en liten jäger och att sen ligga och bläddra bland dagens mängd av bilder, sjukt nöjd:)
Blir många pauser för att fota, eller för att bara stanna upp och insupa all skönhet i detta eldorado á la natur. Hit åker man främst för lugnet, naturen floran och faunan. Dessa höga klippor, branta sluttningar och brusande hav tar nästan andan ur en! Och så vattenfallen, älskar ju vattenfall och de är ju såå vackra var och en på sitt egna vis! 
Vägarna är stundtals så smala att de mer liknar våra cykelbanor hemmavid, men så är det väl inte så mycke trafik sisådär 10 månader om året. Just nu rullar däremot turistbussarna en efter en omkring, tror nästan att vår är den mest utmärkande för till och med fåren hoppar förskrämt undan för denna färgglada buss! Och får då, jo av dom finns det mängder i alla möjliga färgkombinationer. De har dessutom förtur så om du kör på nån promenerande ulltuss ryker du på böter! 
Efter tre dagar här känns det som man snubblat över en skattkista fylld av naturupplevelser! Här lever verkligen det småskaliga granne med det storslagna! Är otroligt nöjd med min vistelse här, känns stundtals som att tiden stått still trots att dagarna gått fort. Märkligt de där men plötsligt har det blivit dags att hoppa på Norrönas nattfärja som ska ta oss till resans nästa destination. Köpte mig en ullhätta så möjligt att de kan bli Is-land;)

Kram på er<3

 

Lena Zvenson
Senast aktiv - från Uddevalla, Västra Götalands län, Sverige
subscribe

Få uppdateringar via e-post

Ange ditt namn och e-postadress för att få ett mail när medlemmarna du följer uppdaterar sin resa.

Close

Logga in med Facebook

Glömt ditt lösenord? Bli medlem
Close

Bli medlem