Resdagboken

Ett förvrängd bild av historien.

fredag 10 augusti 2018 Gdańsk, Pommern, Polen
  • 118 Visningar
  • 0 Kommentarer
Rapportera

Den tredje och näst sista dagen i Gdansk är över. En dag som mestadels spenderades på deras kända museum om andra världskriget. Vi hade tänkt avvara en förmiddag till detta projekt, men med tanke på hur stort det var blev det ett heldagsprojekt. Museet drevs av Polens myndigheter som ett led i att utbilda människor om hur grymt andra världskriget var.

Tyngden i utställningarna låg kring kriget på östfronten och då speciellt Polen. Polen hade den tvivelaktiga äran att vara det land som led mest av andra världskriget. Det var här majoriteten av tyskarnas koncentrationsläger låg, det var här störst procentuell del av befolkningen dog (24%, Sovjet förlorade ett större antal men var ett större land) och det var här flest judar blev mördade. Utställningen började med Versaillefördraget 1919 och visade sedan hur två auktoritära ideologier kom till makten nära det nybildade Polen, nationalsocialismen i Tyskland samt kommunismen i Sovjetunionen. Man beskrev sedan hur Molotov och Ribbentrop slöt ett avtal där de delade upp Europa mellan sig. Tyskland gick in i Polen 1 september 1939 och 17 september invarderade även Sovjetunionen. Man delade upp landet helt enkelt. Något jag inte visste var att även Slovakien och Litauen deltog, de fick motsvarigheten till en kommun var. Resterande del av museet beskrev sedan de grymheter som begicks enbart på polackerna. Man gick in i detalj hur tyskarna startade koncentrationsläger och hade "einsatzgruppen", grupper med soldater som gick bakom fronten och systematiskt sköt alla man hittade. Man beskrev hur stora folkgrupper tvångsförflyttades till Tyskland för att bli slavarbetare åt nazisterna. Det fanns kartor över byar där nazisternas värsta rensningar av civilbefolkning skett som jag bifogat (lägg märke till att nästan alla är på östfronten) Man visade bilder från Treblinka, tågvagnar och det fanns filmer på hur nazister samlade upp 30000 judar utanför Ukraina för att skjuta dem. Men man beskrev inte bara nazisternas illdåd, även kommunisterna fick sitt. Man visade hur Stalin mördade alla höskoleutbildade och egenföretagare. Hur man intog Baltikum. Man tvångsförflyttade samhällen. Katynmassakern hade en egen del. Man beskrev hur ryssarna mördade 22000 människor (främst officerare) som man grävde ner 1940. När tyskarna kom och hittade gravarna skyllde man på tyskarna och det var inte förrän på 90-talet som man erkände vad som hänt. Man visade filmer på förruttnade lik. Vidare visade man hur tyskarna sporrade invånarna i områdena man ockuperade till pogromer. Antisemitismen var utbredd i länder som Litauen, Ukraina och Ryssland. När nazisterna kom eggade de på lokalbefolkningen till övergrepp, man berättar till exempel att ukrainare själva hade ihjäl 100.000 människor samt att litauer gärna hjälpte till att mörda polska judar. Museets stora styrka är att de INTE BARA målar ut tyska krigsbrott eller INTE BARA visar sovjetiska grymheter, man visade att ALLA gjorde sådana här saker. Alla utom en, och det är det som stör.

Första dagen i Gdansk berättade vår guide att det styrande partiet är nationalkonservativt, heter Lag och Rättvisa och har majoritet. Lag och Rättvisa har genomfört åtgärder som kritiserars av många människorättsorganisationer. Man har sparkat regeringskritiska journalister. Man försöker ta kontroll över statlig media. Man har sparkat stora delar av högsta domstolen och så vidare. En viktig del i deras politik är att man vill avsäga sig allt ansvar för vad som hände under andra världskriget. Enligt en ny lag kan till exempel en journalist som använder termen "polskt dödsläger" få tre års fängelse.

Alla historiker som forskar på andra världskriget är idag överens om att många polacker hjälpte till med att döda judar, precis som många polacker skyddade dem. Historikerna är även överens om att antisemitismen var stor i Polen. Problemet med detta museum är att det beskriver hemskheterna som begicks av Nazityskland, Sovjetunionen, Kroatien, Amerika, Litauen, Ukraina, Japan och så vidare. Men på hela museet stod ingenting om att någon polack gjort något. I början av museet står det ungefär (som jag bifogat i en bild): Polen gjorde allt för att hjälpa sina många minoriteter. Om antisemitismen var stor i ALLA Polens grannländer, borde inte den finnas här också? Det står nämligen ingenting. Man beskriver hur tyskarna eggade litauer, ukrainare och vitryssar till pogromer av judar, men säger ingenting om att det även skedde i Polen. Vidare berättar man om hur ryssarna hämnades på den tyska civilbefolkningen (massvåldtäkt och så vidare) men det står ingenting om hur polackerna hämnades. De hade fått sitt land ännu mer förstört och i Tjeckien sköt man ju till exempel alla tyskar.

Misstolka inte. Nazisterna och kommunisterna VAR värre än polackerna. Det VAR polackerna som råkade värst ut av alla länder under andra världskriget. Vidare ska man inte ge polackerna skulden för brotten tyskarna gjorde på polsk mark. Auschwitz är INTE Polens fel. Men att polackerna ska ha varit TOTALT oskuldsfulla och inte ha gjort någonting, det köper jag inte när boskatvligt alla grannländer begick krigsbrott. Att ingen polack ska ha skjutit en jude är otroligt. Det blir därför rätt udda att gå omkring på ett museum där det känns som att stora delar av historien fattas. Absolut sista saken på museet är dessutom en patriotisk film där man beskriver hur Polen som nation står starkt mot förtryckare i öst och väst och aldrig gör fel, det känns fel i ett statligt museum. Vår guide har dessutom berättat att guider på museet som berättat en annan variant än den som är officiell fått sparken.

Det hela känns lite som när vi var i Sydamerika i vintras och pratade om inkaindianerna som kommer från Cuzco. I Ecuador (som inka erövrade med våld) sa man att inka var lika vidriga som spanjorerna. De hade sin egen kultur, sen kom inka och förslavade dem och sen, när deras kultur ändå var borta kom spanjorerna (inka eller spanjor, vad är skillnaden). Man var därför inte så bitter på spanjorerna, allt var förstört. Här fanns historier om slaveri, våldtäkt och tvång under inka. Men i Cuzco var historien en annan. Här berättade man hur inka kom fredligt, hur man istället för att betala skatt lät folk jobba gratis en period (slaveri) och hur de onda spanjorerna förstörde allting. Det finns alltid två sidor av myntet.

Ska man kunna förstå en konflikt som andra världskriget måste man förstå att ALLA gjorde illdåd. Tyskar, polacker och ryssar. Om man ska ge tyskarna lite kredd har de tagit ansvar för Hitler, men både polackerna och ryssarna måste nog erkänna sin skuld i det hela innan jag köper deras variant.

 

subscribe

Få uppdateringar via e-post

Ange ditt namn och e-postadress för att få ett mail när medlemmarna du följer uppdaterar sin resa.

Close

Logga in med Facebook

Glömt ditt lösenord? Bli medlem
Close

Bli medlem