Resdagboken

Kaniner, kaniner, kaniner...

söndag 12 maj 2019 Tadanoumi Nakamachi, Hiroshima, Hiroshima prefektur, Japan
  • 456 Visningar
  • 1 Kommentarer
Rapportera

Vad än jag nu tycker om att resa i storgrupp så har onekligen arrangerade resor sina vinster... Som idag; tiiiidig uppstigning för att åka Shinkansen till Fukuyama, för att byta till lokalt till Mihara, för att byta till annat lokalt tåg till Tadunoumi, för att byta till färja ut till Okunshima. Där nånstans på nån tågstation hann vi med att köpa lunchlåda oxå, för senare picknick på ön. Inte så att man inte fixat allt detta på egen hand, men det hade krävt mer i både research, planering och eget praktiskt krånglande, än att bara följa en röst i öronsnäckan som säger "rulltrappan till höger, spår 5, visa tågpasset" o.s.v...

Okunshima är i alla fall en liten ö, även kallad "Kaninön". Här fanns fabriker som producerade kemiska stridsvapen och tillverkade giftgaser såsom fosgen och senapsgas. Giftgasfabriken hölls hemlig till 1984, vare sig de som jobbat eller anhöriga fick avslöja något om den även om de la ner verksamheten efter andra världskriget.
Ett par av de gamla husen är omgjorda till museum (med fotoförbud). Intresssant att se och jag kan inte låta bli att undra hur många människor som gått åt på kuppen vid själva tillverkningen, då ma hade rätt primitiv teknik för framställningen och skyddskläderna bestod enbart av typ gummidräkter. Det lär inte ha varit ett lättsamt jobb, både dag och nattskiftena jobbade 13 timmars pass. Stor del av anläggningen är förstörd, men det finns fortfarande en hel del ruiner kvar runt om på ön.

Vi tittade på museet, käkade vår medhavda matlåda och sen gick Bernt, Xolanda, Tedronai och jag runt ön (typ 4 km runt) och tittade på utsikten, gamla ruiner och loggade några cacher. Soligt värre och +29 grader varmt, inte helt osvettigt att traska runt bland kullar och kaniner.

Men varför kallas Okunshima för Kanin-ön då?
Jo, i fabrikerna användes kaniner som försöksdjur och när fabriken stängde i slutet av andra världskriget så släppte man bara ut dem fritt. Kaninerna saknar ju naturliga fiender på ön, vilket lett till att de förökat sig. Ja, som kaniner - i massor. Man kunde inte gå 20 meter utan att stöta på åtminstone 3 kaniner. Överallt folk på knä och matade kaniner och överöverallt kaniner, kaniner, kaniner.. Helt bisarrt!!

Nu sitter vi solbrända och trötta i väntan på nästa tåg...
 

Sofia Henriksson
Senast aktiv - från Umeå, Västerbottens län, Sverige
Kommentarer
Postat av ove Henriksson

Ja, då kan ni väl snart doktorera i japansk historia?

subscribe

Få uppdateringar via e-post

Ange ditt namn och e-postadress för att få ett mail när medlemmarna du följer uppdaterar sin resa.

Close

Logga in med Facebook

Glömt ditt lösenord? Bli medlem
Close

Bli medlem