Resdagboken

Blev visst lite før mycket Pippi Långstrump som barn, eller något :-)

lördag 9 november 2019 Grand Canyon Village, Arizona, USA
  • 439 Visningar
  • 0 Kommentarer
Rapportera

Grand Canyon dag 1
Jep, precis som jag skrev häromdagen så bestämde jag mig for att gå den førsta morgonen till Grand Canyon.. och det blev visst frilufsliv på riktigt kan man säga.. 
Skulle på vägen køpa park-pass här i Tusayan men där var inte øppet så det fick bli på vägen vid sødra infarten..

Stigen till parken følger vägen till stora delar men på några ställen är man rätt långt in i skogen och inte en människa så långt øgat kan nå...  

Sagt och gjort børjar gå stigen och efter ca 1/4 del av vägen så får jag gøra en liten deatour till den sødra entren før att køpa ett dagspass. Där følgande utspelar sig.
Jag kommer knatandes från skogen.
Där finns bara vägbanor fram till luckorna där man ska køpa park-passen. Så jag knackar på en dørr till det førsta huset. En snäll liten dam kommer ut. Jag berättar mitt ärende att jag vill ha ett pass till parken.
- ja du tar bara din bil och kør fram till luckan.. 
- jag har ingen bil, jag går.. 
-ska du gå? du vet väl att det är ytterligare 5 miles tills du kommer till visitors center?
- jep :-)
- ok, ok har du 20 dollar?
Jag ger damen 20 dollar som går in och så hør jag føljande inifrån dørren..
- kan du ge mig ett parkpass. 
-varfør?
- jag har en dam utanfør som ska gå till parken..
-, VA, har du sagt till henne att det är 5 miles upp dit.. 
- Ja men hon ska gå.. :-) :-) :-)

Att inte ha bil här - det är konstigt...

Men sagt och gjort jag får mitt pass av den mycket snälla och flexibla damen och går vidare.. När jag är mitt ute i skogen helt själv så får jag helt pløtsligt hjärtat i halsgropen när jag upptäcker att jag är ca. 7 meter ifrån en stor hjort-tjur.. (har hørt att de kan bli aggresiva här) så backar sakta 20 meter bakåt med en puls på 200 (samtidigt som jag førsøker komma på några bra flyktplaner) och låter hjorten passera. Allt gick fint och efter 10,6 km och 17000 steg (inklusive deatour til sødra infarten och tillbaka backning før hjort) så når jag fram till visitor center och Mather point där jag får min førsta upplevelse av Grand Canyon - WOW, AMAZING-jag fick tårar i øgonen.. Det var så otroligt vackert.
Dagen gick sedan till en fin hike från South Kalibab Trailhed ner til Ohaa-point en bit ner i Canyon. En helt fantastisk hike där jag møtte ryttare på Mulor och ett par från Connecitut som jag gick tillsammans med på väg upp.

Efter hiken var jag väl så trøtt så jag inte kunde tänka så jag fick lagt min telefon i visitors center - men på toa 5 minuter senare kom jag på det och fick sprunget tillbaka och det var en snäll person som lämnat in den.. Världen är full av ärliga människor, del 1. 

Efter hiken hyrde jag en cykel som jag cyklade tillbaka til Tusayan med, eller cyklade, snarare åkte på (det är ju nedfør nästan hela vägen) på vägen hem susade jag førbit 4 hjortar ganska tätt på mig.. Men det kändes liksom lite säkrare på cykel.. Man kan liksom cykla lite fortare..

Grand Canyon dag 2.
Idag var planen att se soluppgången - men ni som känner mig.. HA, HA, HA den missade jag.. Men med två mycket stumma ben tog jag cykeln upp till Canyon och Yaki point.. på vägen får jag syn på en trail som var utmärkt på kartan som cykel-trail så de kastar jag mig ut i.. som ormrädd... smart Linda, verkligen smart.. stigen var knappt vad man kan kalla stig snarare stenväg.. och leken "inte røra golv" blev helt pløtsligt verklighet før jag skulle inte sätta ner føtterna på de steniga vägarna om jag inte visste var jag satte dem :-) :-) 

Yaki point visade sig dock vara mødan värd.. så fint.. 

Tillbaka till Visitors center och lämna tillbaka cykeln. Efter det blev det hike från Bright Angel Trailhed en bit ner i Canyon. Under denna tur fick jag snackat med många trevliga människor. Bland annat en mor och dotter också från Connecitut som gav mig fina tips till Boston, dit jag ju skall om 10 dagar samt en man + 70 från Arizona som hade river-raftat i 6 dagar och sedan gått på hike från Colorado river upp till South rim.. Helt fantastiskt. 
Jag gick inte så långt ner på denna hike då jag inte hade så mycket tid på mig - før om jag nu missat soluppgången så skulle jag inte missa solnedgången.. och vilken solnedgång. Tog mig med shuttlebus till Hopi point där jag sedan gick till Mohave Point. Där satte jag mig på en klippkant och dinglade med benen (ja man ska leva på kanten ibland) och tittade på solnedgången. 

Idag blev det sedan taxi tillbaka till Tusayan.. Mina ben är färdiga... och tydligvis inte bara benen.. 
Ikväll när jag skulle boka ett hotellrum på internet så upptäcker jag att mitt Visakort inte är i plånboken.. Det har jag glömt på restauranten 30 minuter tidigare.. Går tillbaka till restaurangen och mycket riktigt.. där har en snäll bartender tagit hand om det.. Så är det bevisat till 99,9999999 % är människor snälla och ärliga. Så kom lycklig hem med kortet och fick bokat mitt hotell. Imorgon blir det groometransport till Flagstaff airport där jag bokat en bil.. Nu blir det Sedona och Flagstaff i 2 dagar innan jag åter stiger på Amtraktåget med riktning Chicago. 
 

Linda Andersson
Senast aktiv - från Chicago, Illinois, USA
subscribe

Få uppdateringar via e-post

Ange ditt namn och e-postadress för att få ett mail när medlemmarna du följer uppdaterar sin resa.

Close

Logga in med Facebook

Glömt ditt lösenord? Bli medlem
Close

Bli medlem