Resdagboken

Dag 23-24, Sagolik natur, snö på sommaren och Gandalf, Queenstown

söndag 10 november 2019 Queenstown, Otago, Nya Zeeland
  • 123 Visningar
  • 0 Kommentarer
Rapportera

Queenstown brukar kallas jordens Playground. Det var här som flera äventyr/utmaningar etablerades för första gången. Ett exempel är Bungy Jump, dvs man kastar sig ut i luften med ett gummiband fäst vid anklarna. Hur udda det än låter så är det en våt dröm för några människor.

Själva Queenstown är inte stort, det bor cirka 18 000 människor i byn där medelåldern är väldigt låg. Beror nog till stor del av den äventyrliga atmosfären, naturen och enkelheten. Man tillbringar sina första år i vuxenlivet med att säsongsjobba och leka av sig.

Centrum är omgiven av höga berg som nu i början på sommaren fortfarande har några vita täcken utav snö runt topparna. Bergen är runt 2-3 km höga och så sent som ett halvår sedan så sträckte sig snötäcket ända ner till den stora sjön, Lake Wakatipu.

Skyline Queenstown är en gondol som tar äventyraren upp på det närmaste berget som bjuder på en fantastisk utsikt över omgivningen. Om man vill så kan man köra trambil på en snitslad bana nerför en bit av berget eller luta sig mot glasräcket för att ta några bilder.

Det finns gott om mysiga kaféer och resturanger med blandat utbud och eftersom byn är ganska liten så är det inga stora avstånd ifall det är fullt eller om det saknas något på menyn som lockar.

Dag 1 i Queenstown innebar självklart Gondolen och ett besök hos en Äventyrsarrangör för att boka upp äventyr för tre olika dagar. Kändes skönt att ha tagit det första steget och bokat utmaningarna.

Dag 2 LOTR-tour (Lord of the Ring). Tillsammans i en minibuss så reste vi omkring med vår förare/guide en heldag. Filmerna efter Tolkiens böcker har filmatiserats över hela NZ och här kring trakten vid Queenstown så var det framför allt scener från "Sagan om the två tornen".
   Fantastiska skogar, floder, dalar och berg, berg, berg och den stora sjön. Vyerna i sig ser ut som sagolika vykort. Blågrönt vatten i sjön som håller en jämn temperatur kring 7 grader. Enligt Kiwis som bor här så är det endast galna europeer som hoppas i och badar. (Hm, de menar väl egentligen vikingar?)
   Efter den första triologin av NZ-sonen Peter Jackson så har just filmatiseringen blivit populär även runt Queenstown. Filmer som Wolverine, Mission Impossibe 6? mfl har använt samma skog och gård för att spela in flera scener.

Våran giude, ja hon var underbar och erkände direkt att hon ser fimerna en gång i månaden med sin make och barn. HOn har flera gånger träffat Peter Jackson som hon beskriver som en trevlig person som sätter stort värde på naturen. Varje åt köper han upp ny mark för att sedan säkra så att det blir naturreservat.

Egentligen skog, såsom skog, nja, det blir lite annorlunda då både växter och trädsorter skiljer sig så pass mycket från våra områden i Norden så även om klimat är likt så är det ändå unikt. 

Christoffer Andersson
Senast aktiv - från Auckland, Nya Zeeland
subscribe

Få uppdateringar via e-post

Ange ditt namn och e-postadress för att få ett mail när medlemmarna du följer uppdaterar sin resa.

Close

Logga in med Facebook

Glömt ditt lösenord? Bli medlem
Close

Bli medlem