Resdagboken
Barnen tänder ljus under mässan
Barnen tänder ljus under mässan

Kristi Frid

söndag 26 januari 2020 Koh Lanta, Krabi, Thailand
  • 106 Visningar
  • 0 Kommentarer
Rapportera

Men alltså det här blev ju lite pinsamt  ...

Igår var vi på högmässa på Svenska Kyrkan som ligger en bit bort på gatan och upp på höjden  mot djungeln. Vi gick upp ganska sent på morgonen, fick i oss lite frukost och traskade sedan iväg. Solen var riktigt stark och Sigge och jag gick iväg lite efter de andra på grund av ett sista minuten besök på värdshuset (näe, jag menar toaletten). 

Kyrkan i sig är väl inte så speciell när man tänker på alla fina kyrkor vi har hemma i Sverige, men den ligger fint på kullen med en liten gräsmatta framför sig och fin utsikt ut över vattnet. När vi kom fram var mässan redan igång. Vi trodde först att det var för sent att gå in då stora porten var igenbommad och vi hörde sång och musik inifrån kyrkan. Men när vi kom runt hörnet av kyrkan såg vi en massa skor och en trappa som sträckte sig upp till andra våningen. Vi gick upp och in i kyrkan där det var ett 20 tal personer bänkade och en präst stöd framme och mässade. 

Det blev en lång gudstjänst, tror den varade nästan 1,5 timme. Dock blev den kyrkliga upplevelsen ganska begränsad för mig eftersom Sanna var allt annat än intresserad av att suga åt sig någon större mängd andlig spis. Åtminstone inte den här dagen. Jag gjorde några försök att få henne att somna i vagnen då hon var uppenbart trött, men det var försök som inte gav någon frukt förrän mot slutet av gudstjänsten. Istället gick vi runt nere på dem varma gräsmattan och luktade på blommorna. Vid ett antal tillfällen så försökte vi också gå tillbaka upp för trappan och in i kyrksalen för att vara med på mässan, men det ville inte Sanna...

Vid ett tillfälle så kommer Sanna och jag uppför trappan och in kyrkan. Just då har prästen instruerat alla att presentera sig för varandra. Märkligt, det har jag aldrig varit med om i Svenska Kyrkan tänker jag. Men jag kan likväl se poängen att svenskar på Koh Lanta utvecklar sitt kontaktnät och att det sker på detta sätt, speciellt då övervägande delen av de som går till kyrkan troligtvis är av typen som stannar en längre tid på ön. 

Sagt och gjort, social och väluppfostrad är man ju (...) och stämmer därför in i övningen att ta alla i hand och presentera sig med namn. Jag hinner med ett ganska stort antal handslag, inklusive prosten som jag tycker av någon anledning tittar mycket märkligt på mig. Vilket faktiskt även flera andra gör men jag tänkte att de är väl bara intresserade av vem jag är. Ny som man är för församlingen. Det är inte förrän Hanna kommer fram emot mig svettig i ansiktet. Ni vet så där svettig som man kan bli om man är absolut och intensivt plågad av något man tycker är pinsamt. Hanna väser till mig med ett ansträngt leende...."De säger Kristi Frid! Inte sina namn!"....
Oookeejjj!!! Ja ja, men det vet jag ju...!! Inte!!! Men va..? 

Prästen har alltså först förkunnat till församlingen att Kristi Frid är med dem, men också uppmanat dem att gå runt i salen och förmedla just Kristi Frid till sin medmänniskor som hittat hit idag. Jamen hur skulle jag kunna vetat det!?

Det lät ungefär så här vid alla mina handslag, inklusive då jag mötte prästen. 
Han/Hon: "Kristi Frid"
Jag: "Michael" ...med ett snett leende på läpparna, samtidigt som alla naturligtvis tittade på mig som jag vore..  men rätt kul var det tyckte iallafall jag. 

Jag hade ju missat instruktionerna, och hörde faktiskt inte heller vad de sa till mig då alla viskade så lågt. Tyckte det var konstigt att alla verkade heta något med Kristina eller Kristian..

Go fika
Efter att gudstjänsten slutat så bjöds det på fika en trappa ned. Det var utlovat något extra gott till fikat, men det blev ingen semla! Men barnen blev väl så glada då det serverades kanelbullar av en storlek som hade fått vilken amerikansk megamuffin som helst att känna sig både liten och hälsosam i jämförelse. Det fanns så mycket bullar att barnen fick ta en andra bulle också. Då behövde vi inte tjata. Herregud!

Lördag på 7-Eleven
En av de viktigaste veckorutinerna vi har är att inhandla barnens lördagsgodis på 7-Eleven,  vilket ju även skulle göras denna lördag. Ytterst smidigt då att 7-Eleven och kyrkan ligger nära varandra. Processen är sådan att barnen har 40 Bath (13 SEK) vardera att handla godis för, och de är sedan oerhört noggranna när de gör sitt urval inne i affären. 

Tuktuk hem för att packa badväskan
Nu hade vi svettats länge nog och det var därmed ett utsökt tillfälle att låta barnen åka tuktuk för första gången på den här resan. Sanna och Hanna tog en promenad hem, och vi vinkade och tjoade naturligtvis åt dem när vi stolta susade förbi med i vår tuk. 

Heldag på Bambies
Barnen hade fortfarande gott med godis kvar när vi promenerade ned till Bambies. De satt sedan ganska länge och njöt av detta samtidigt som bebis och föräldrar prioriterade att så så snabbt som möjligt ta ett svalkande dopp. 

En lätt knuff var allt som behövdes
På eftermiddagen gick tjejerna upp lite tidigare från Bambies och chillade lite hemma före middagen. Saga och Malva busade och dansade i barnpoolen på Lanta Complex. Hur det gick syns på bilderna. Hanna! Man knuffar inte barnen i poolen...

Det var allt för nu. Hörs! ..

Hanna & Micke Martinsson
Senast aktiv - från Koh Lanta, Krabi, Thailand
subscribe

Få uppdateringar via e-post

Ange ditt namn och e-postadress för att få ett mail när medlemmarna du följer uppdaterar sin resa.

Close

Logga in med Facebook

Glömt ditt lösenord? Bli medlem
Close

Bli medlem